Ze kreeg een burn-out

Er was eens :

Een jonge vrouw ,  zo mooi en krachtig: Ze kreeg een burn-out.

Tijdens een team-coaching traject, welke ik mag begeleiden, neemt ze flink ruimte in. Jemig! Denk ik, wat is zij mooi en sterk. Empatisch naar de buitenwereld en sympathiek naar mij.  Lang blond haar, en jong  ( ja, zij heeft nog geen rimpels. Was mijn huid  ook ooit zo glad en stevig doorbloed?).  Ik kijk met bewondering naar haar en dan plotseling zie ik wat de reden is dat haar houding, haar kracht tégen haar werkt…..Haar adrenaline is haar motor. Ze lijkt op iedereen en alles ( de organisatie) boos te zijn. Ze belt mij op, gedreven  door woede en wil bevestiging van mij, die ze niet krijgt. Haar houding polariseert en de teamleden  vallen vaak stil, kijken weg wanneer zij spreekt. Een typisch voorbeeld van iemand de het goed ziet, het hart op de goede plek heeft , intelligent is en haar doelen niet bereikt. Regelmatig heb ik haar even 1 op 1 gesproken en haar gespiegeld. Ze zegt dat ze het goed begrijpt en er verandert…… niets.  Zij zit vast in haar “groef”, oftewel,  haar methode van reageren op haar omgeving blijft hetzelfde. Vervolgens komt de dag dat ze in elkaar klapt. Kapot. Opgebrand. Burn out. Ze vraagt mij aan als persoonlijk begeleider. We gaan samen een intens traject aan: soms pijnlijk, soms moeizaam, soms met slingers en dan weer een terugval. Het herstel gaat met kleine stappen……gefundeerde stappen. Heipalen in de grond.

Wanneer zij bij mij komt, zie ik telkens een ander gezicht.  Zongebruind en stralende ogen, bleek en vermoeid, huilend en in de war en toen: rust en begrijpen. Dat is de fase waarin ik kippenvel krijg. We hebben “het” gevonden.  Ze gaat niet meer met haar vinger wijzen naar de ander ( jullie zijn niet OK!), ze neemt haar eigen verantwoordelijkheid, richt zich op haar cirkel van invloed. Ze praat vanuit de ik-vorm en luistert nauwgezet naar de belangen en de belevingswereld van de ander. Ze gaat de verbinding aan.  Ik zie een rijper gezicht. Ik hoor andere woorden, op basis van andere keuzes. Haar ogen vertellen een doorleefd verhaal.  Zij is inmiddels in haar element. Maakt toekomstplannen die goed bij haar passen. Ik vind haar sterker en mooier dan ooit.

Op je effectieve eigenheid, Cheers!

Geplaatst met toestemming van de coachee.