“ Ik wil de beste medisch specialist zijn!”

Er was eens…

een oogarts die mij tijdens de intake vertelde: “Ik wil de beste medisch specialist zijn! Alleen minder moe aan het einde van de dag en beter op tijd lopen” Deze laatste wens hoor ik vaker en telkens ligt het geheim van de oplossing op een ander vlak. Dus, vol van nieuwsgierigheid liep ik een middag consult mee.  Ik schrijf me altijd suf want ook alle gedrag wat effectief  is vermeld ik ook in het verslag welke ik later ga schrijven. Bij deze arts legde ik al snel mijn pen en blocnote op mijn schoot en ging ontspannen luisteren.  Ik raakte enorm geboeid. Wat vertelde hij inspiratievol, wat een energie en wat een mooi spreektempo! treffende woordkeus en ook nog een goeie grap!

Aan het einde van de middag wist ik alles over het oog en alle aandoeningen die er maar zijn. Ik had een college gevolgd! “Deed je dat omdat ik erbij was?” vroeg ik hem. “Nee, hoor! Zo werk ik altijd!”

Aha! Omdat hij de beste oogarts wilde zijn vertelde hij al zijn kennis aan zijn patiënten! Mijn feedback raakte hem ( sloeg zijn hand voor zijn mond) en ook moesten wij lachen. Tijd om tijdens de sessies het concept “een hele goede arts” te herkaderen. Wat doet en laat een briljant arts tijdens de consulten? Gerust stellen, empathie tonen, heldere bondige inhoudelijke overdracht en vragen of de patiënt nog vragen heeft.

Daar was de AHA- erlebnis. “Gebruik je fantastische verteltalent op de momenten die er geschikt voor zijn.” Klonk mijn tip.

Aan het einde van mijn project bij deze kliniek nam hij het woord en fêteerde mij op een geweldige en geestige speech! Een daverend applaus viel hem ten deel.

Cheers!