Er was eens een vrolijke, succesvolle ondernemer, hij kreeg een burn-out.

Op een dag belde hij mij op en zei: “Ik ben kapot. Ik kan niets meer. Enkel liggen op de bank en piekeren… Kan je mij helpen ? ” Ik was voor een moment perplex. Hij? Burn-out? Ik zie ons zitten aan een lange tafel tijdens een diner. Hij was zó energiek en geestig. Als jonge kinderen hebben wij de slappe lach gehad en zoals dat hoort, ging het maar door. Voor niemand anders te begrijpen, enkel voor ons was één woord genoeg om weer volkomen “plat” te gaan. “Jij? Burn-out?”. Overbodige vraag. Ik hoorde het gelijk aan zijn zwakke stem. “Kan je naar mij toe komen?” vroeg ik hem.

Wanneer iemand bij mij coaching aanvraagt, zet ik alles op alles om al de volgende dag, of de dag daarna een afspraak te maken. Gelukkig. De volgende dag zat hij in de stoel in mijn coaching kamer, de tuindeur stond open, we hadden uitzicht op bloeiende hortensia’s. Hij, uitgeblust en in de war. Met een grote kan water tussen ons in laat ik hem praten. Al snel begrijp ik dat hij werd heen en weer geslingerd tussen enerzijds de steeds hardere eisen van z’n zakenpartner en anderzijds de wensen en verlangens van zijn gezin. Dat trok een enorme wissel op z’n dagelijks leven. Onze vervolggesprekken gaan vervolgens over het herkennen van “alarm” signalen. Wat deze je vertellen en hoe je hier me om kan gaan. Herkennen, erkennen en handelen. Ontkennen en wegstoppen van de alarm signalen zorgen voor een overlevingsgedrag welke op adrenaline draait. Zijn bijnieren zijn daardoor volledig uitgeput. Voila! Burn-out! Wegkijken, angst voor de confrontatie, niet geleerd om feedback te geven, niet geleerd om eigen signalen serieus te nemen. Niet geleerd om eigen grenzen aan te geven. Wij gaan samen aan de slag! Een beproefde NLP methode is het aandragen, voorstellen van een metafoor. Ik opper: “Stel: je trekt in de ochtend een kogelvrijvest aan onder je overhemd. Hoe zou jij dan voelen? Wie kan je dan nog onderuit halen gedurende je periode van herstel?” Naast al ons werk blijkt deze suggestie enorm helpend. Hij trok het kogelvrijvest aan en voelde zich gesterkt.  Inmiddels is hij helemaal in zijn element. Hij heeft een bloeiend bedrijf.  Het leukste vinden we samen dat wij destijds de slappe lach hebben gehad vanwege de zin: “You have reached my boarder!” Nog steeds voor niemand anders te begrijpen..

Op je effectieve eigenheid, Cheers!

Geplaatst met toestemming van deze coachee.